Paine Mos Nicolae




INDREDIENTE:

500 gr faina
1/2 plic drojdie(uscata)
250 ml lapte
75 gr unt
60 gr zahar
1/2 lgt sare
1 ou

Laptele se amesteca bine cu drojdia si se adauga 1 lingura de faina. Se lasa 10 min la dospit, intr-un loc caldut. Separat se amesteca toate ingredientele lichide(oul,laptele si untul). Intr-un vas mai mare se toarna compozitiile de mai sus, se adauga faina si sarea si se mixeaza bine aprox. 10 min. (folosind paletele pt aluat). Se lasa la dospit 15-20 min(la cald). Apoi se mai framanta putin aluatul si se modeleaza mosul. Se mai lasa inca 25-30 min la dospit. Se unge deasupra cu galbenus de ou si se coace la foc moderat 40-50 minute(se verifica cu scobitoarea daca este copt)



Paine Bradut




INGREDIENTE:

290 ml lapte caldut
450 gr faina
3 lgt zahar
1 lgt sare
30 gr unt topit
20 gr drijdie proaspata

Se dizolva drojdia in laptele caldut, apoi se amesteca toate ingredientele si se framanta cu mixerul aprox. 10 min.(cu paletele spirala). Se formeaza bradutul si se pune la dospit 30 min (la cald). Se unge deasupra cu 1 galbenus de ou frecat cu 1 lgt miere si se introduce la cuptor pt 35-40 min la foc potrivit.


Este o painica fff pufoasa!